Soorten opbouw
We kennen allemaal wel de polyester baden. Die zijn ondertussen aardig ingeburgerd als de standaard in zwembadbouw. Naast polyester zijn er vele alternatieven met elk zijn eigenschappen.
Elke soort opbouw kent zijn voor- en nadelen. U moet zelf kijken welke optie het best bij u past. De verschillen in opbouw zijn groot, qua kwaliteit, opties en mogelijkheden, en bijbehorende investering.
De verschillende eigenschappen waar u op moet letten:
- Isolatie van het materiaal
- Hoe voelt een bad? De beleving is belangrijk!
- Hoe gevoelig is het materiaal voor zout, zuren, warmte, temperatuurschommelingen en licht
- Wat is de krasbestendigheid
- Mogelijkheden in vormen en maten
- De kosten van de bouw
- Hoeveel onderhoud is er nodig
Als u overweegt een zwembad aan te schaffen zijn er heel veel vragen die op je af komen. Zelf doen of uitbesteden? Welke type bouw gaat het worden? Waar, en welke maat moet het worden? Daarbij komt ook nog hoe je het zwembad 'gezond' houdt. De Ph waarden moeten goed zijn en het water schoon. Hoe ga je dat regelen? Met welke periferie, pomp(en), filters en eventueel automatische oplossingen voor het meten en gezond houden van het water.
Begin bij uw wensen:
- Bepaal hoe uw ideale zwembad eruit ziet => waar en hoe groot?
- Wat is de te verwachten belasting; het hele jaar door zwemmen in je eentje, of met (klein-) kinderen in de zomermaanden?
- Wat wil je zelf doen => (deels) zelf bouwen en onderhouden?
Als u dat weet kunt u op zoek naar uw zwembad. Tijdens die zoektocht wordt wel duidelijk wat mogelijk is en of dat in uw budget past. Bij het bepalen van het budget is het goed om ook mee te nemen wat het onderhoud en bezit van een zwembad kost. De onderhoudskosten van het zwembad zelf, het verwarmen en gezond houden van het water zijn per type opbouw verschillend. Een goedkoop type bad en alles zelf aanleggen kan op korte termijn een budgetvriendelijke oplossing zijn, maar op termijn duurder uitpakken. Een kwalitatief beter bad en een professionele plaatsing kan wel eens een betere keuze zijn met lagere kosten op langere termijn.
Een budget vaststellen voor de bouw kunt u het beste doen als je wat meer inzicht hebt in de onderhoudskosten. Soms kan een goedkopere bouwwijze leiden tot meer onderhoud, misschien is het dan beter om toch voor een duurder zwembad te gaan waarmee je de extra investering op termijn terug verdient.
De basis, twee varianten voor de opbouw van een zwembad
Grofweg kan de de opbouw in drie categorieën onderverdeeld worden;
- Af- fabriek voorgevormde zwembaden
- Op locatie opgebouwde zwembaden
Af- fabriek voorgevormde zwembaden:
In deze categorie zijn er 2 mogelijkheden: De standaard vormen of maatwerk.
De standaard zwembaden uit de fabriek; voorgevormde zwembaden van composiet materiaal.
Dit zijn de bakken die in de fabriek seriematig geproduceerd worden. De fabriek beschikt over verschillende mallen waarop een zwembad geproduceerd wordt. Het voordeel van deze type zwembaden is dat de manier van productie leidt tot lagere bouwkosten. Deze baden bestaan uiteindelijk uit 1 stuk wat ze van nature sterk maakt. In de afgelopen decennia zijn ook de productiemethodes en het materiaal continu verbeterd.
Deze baden worden opgebouwd uit meerdere lagen die versterkt kunnen worden met een dragende structuur.
Zo'n zwembad kan bijvoorbeeld bestaan uit 7 lagen (van buiten naar binnen):
- Een schuim / isolatielaag
- 2x een polyester + glasvezel
- Een honinggraatstructuur
- 2x een vinylester + glasvezel
- Een gelcoating
De opbouw, welke materialen worden toegepast, hoe dik de lagen zijn, en het verwerkingsproces hebben grote invloed op de uiteindelijke eigenschappen zoals de isolatiewaarden, stevigheid en duurzaamheid.
Deze baden worden opgebouwd met polyester en/of vinylester. Vinylester heeft betere eigenschappen zoals betere UV bestendigheid en waterdoorlatendheid maar is ook duurder. Er zijn bakken die bestaan uit polyester lagen, polyester met vinylester lagen en volledig vinylester. Het materiaal van de lagen kan ook verrijkt worden met andere toevoegingen waardoor de kwalteit van het zwembad verbeterd wordt. Er zijn toevoegingen leiden tot een extra harde laag waarbij het eindresultaat een 'keramisch bad' genoemd wordt. Dit is dan krasbestendig, kleurvast en gaat langer mee.
Daarbij komt ook nog dat de kwaliteit, dikte, de toepassing van een dragende structuur, een isolerende laag en verwerking van het materiaal een grote rol spelen bij het uiteindelijke resultaat. Afhankelijk van de dragende structuur kan zo'n bad zelfdragend zijn.
De kwaliteit en de kosten lopen sterk uiteen, afhankelijk van de keuzes die gemaakt worden in het productieproces. Een goedkoop polyester bad is niet te vergelijken met een volledig vinylester of keramisch bad.
Door de fabrieksmatige opbouw zijn deze baden 'the way to go' voor een standaard bad. Deze zwembaden hebben een hoge prijs/prestatie ratio (welke samenstelling je ook kiest). Ze worden kant-en-klaar in 1 stuk geleverd waardoor de plaatsing minder tijd kost.
Maatwerk uit de fabriek
Als een standaard voorgevormde bak geen optie is dan kunt u kijken naar maatwerk. Voor maatwerk in de fabriek zijn er weer verschillende keuzes. Die keuzes zitten in het materiaal. U kunt dan kijken naar kunststoffen polypropyleen (PP) of polyetyleen (PE), maar ook naar Inox, of metaal.
Maatwerk in kunststof
Als u een maatwerk zwembad wil dan kan dat met composiet opbouw, maar dan moet er speciaal voor uw wensen een mal gemaakt worden. Dit maakt deze optie kostbaar. Een alternatief is het bad opbouwen uit kunststof platen polypropyleen (PP) of polyetyleen (PE, of de variant HDPE of UV-HDPE).
Deze opbouw kan in zo'n beetje alle vormen gemaakt worden. De enige beperking is dat deze in zijn geheel uit de fabriek naar uw locatie gebracht moet kunnen worden. Maar binnnen die beperking kunt u zelf bepalen wat de vorm gaat worden. Dit bied u heel veel vrijheid en een uniek bad.
Maatwerk in metaal
Een zwembad kan ook opgebouwd worden met metaal. Er zijn opties in de markt die staal-op-rol leveren. Deze rol wordt dan de wand van het zwembad. Een zwembad kan ook van plaatstaal en roestvrij staal gemaakt worden. Dit kan RVS zijn. INOX is een metaalsoort die je ook terug ziet in zwembadbouw. Deze metalen zwembaden worden in de fabriek op maat gemaakt. Deze bakken zijn erg sterk en zelfdragend. Door de specifieke eigenschappen zijn er toepassingen die alleen met metaal / plaatstaal mogelijk zijn. Een van de eigenschappen van plaatstaal is de sterkte en temperatuur- ongevoeligheid.
Maatwerk op locatie
Naast de verschillende mogelijkheden van 'maatwerk uit de fabriek' kun je een zwembad ook op locatie opbouwen. Dit wordt dan een bouwkundig zwembad genoemd. In dat geval wordt het bad geheel op locatie gebouwd. Dit kan op verschillende manieren. Denk aan beton, maar er zijn ook alternatieven zoals een soort isolerende, grote 'legoblokken'. Van binnen zijn deze blokken hol en worden, na plaatsing, vol gegoten met gewapend beton. Zo krijg je een sterke, isolerende wand.
Bouwkundige zwembaden moeten aan de binnenkant wel afgewerkt worden. Deze kan betegeld worden, of voorzien van een folie zodat het bad waterdicht wordt en aangenaam aanvoelt. Die folie wordt 'liner' genoemd.
Er zijn vele soorten liners waarvan de kwaliteit sterk uiteenloopt
Deze 'liner' is speciaal materiaal specifiek gemaakt voor de bekleding van de binnenkant van een zwembad. Deze liner bepaalt hoe het bad er uiteindelijk uit ziet en is in verschillende kleuren en kwaliteiten te koop. Deze liner wordt op rol geleverd en heeft een maximale breedte. Heeft u een groter bad dan ontstaan er naden. Die naden zijn weer gevoelig voor ophopen van vuil en kunnen gaan lekken of loskomen. Een goedkope liner aangebracht op een eenvoudige manier zal eerder problemen geven dan een betere liner- variant (dikker, UV bestendig en minder gevoelig). Als een hoge kwaliteit liner professioneel is aangebracht is de kans op problemen veel kleiner.
Alternatief: Zeecontainer zwembad?
Een van de alternatieven is het toepassen van een gebruikte zeecontainer als zwembad. Dit kan prima, echter wel met de nodige voorzorgsmaatregelen. Het devies is hier: oriënteer je goed en bescherm jezelf voor een kater.
Wil je wel de voordelen van zo'n metalen bak (zoals een zeecontainer) maar niet de nadelen, kijk dan eens naar een waterdichte metalen container.
Een metalen zwembad kan de oplossing zijn op lastige ondergrond en tijdelijk gebruik.
Zwembad van cortenstaal - RVS - INOX
Polyester is de meest toegepast in zwembadbouw. En dat is niet voor niets!
Wat zijn de voor- en nadelen?