Pompen
Een zwembad kan niet zonder een pomp.
Het water moet gefilterd worden en daarvoor uit het zwembad gepomt het filter in. En in het filter wordt het onder druk weer eruit geperst. En dan, eventueel nog door wat andere meet- en toevoegingsystemen, weer het bad in.
Welke pomp past bij uw zwembad?
Een pomp moet bij uw behoeften passen. Hoe groot is uw bad, welk filtersysteem gebruikt u, en zijn er nog andere items die 'in' de circulatie zitten, heeft de loodgieterij een goede 'flow'? Dit heeft allemaal invloed op de keuze van de pomp. Een pomp kan veel of weinig water verzetten, en dit met een bepaalde druk doen.
Verder is het belangrijk om te letten op:
- de fysieke omvang (moet de pomp ergens in passen / inbouw)
- de capaciteit
- het geluidsniveau
- onderhoud
- energieverbruik
- duurzaamheid
Een zwembadpomp is voorzien van een eigen filter aan de inlaatkant. Zo wordt voorkomen dat eventuele vervuiling in de pomp komt. Dit zou de pomp kunnen beschadigen. Dit filter is vaak voorzien van een doorzichtig deksel (en soms zelfs van verlichting) zodat je snel kunt zien of het filter schoongemaakt moet worden.
Soms zit een pomp bij het filtersysteem. Maar ook dan is het goed om even te kijken hoe het zit met de capaciteit. Heeft u een 'losse' pomp dan moet je dus wel heel goed opletten wat je doet als deze vervangen of gerepareerd moet worden. Niet goed werkende pompen leveren domweg niet de capaciteit die zou moeten, en zijn vaak ook nog luidruchtig. Zorg ervoor dat de zwembadpomp goed past bij uw setup en dat deze wordt onderhouden.