Filters
Om een zwembad schoon te houden wordt het water door een filter gepompt.
Deze zwembadfilters zijn er in heel veel soorten en maten. Een filter bestaat uit een 'filterhuis', een ton of tube met daar omheen de nodige buizen en een pomp. In zo'n filterhuis zit het filtermateriaal. Dit kan variëren van een 'gewoon' filterpatroon of filterballen tot zand, glas en nog meer gespecialiseerde producten zoals silicium.
Afhankelijk van de omvang van het zwembad zal de filtercapaciteit daarbij moeten passen.
Filters en weerstand
Een filter is noodzakelijk om een zwembad goed schoon te houden. Het nadeel van een filter is dat er water rondgepomt moet worden wat door een filter heen gaat. Dit rond pompen vergt een pomp, en in de totale setup van een zwembad is deze pomp verantwoordelijk voor het meeste elektriciteitsverbruik. Om dit verbruik omlaag te brengen is het van belang goede filters toe te passen. Een filter vergt dus energie (het zwembadwater moet er doorheen gepomt worden). Als het water gemakkelijk door het filter heen gaat dan is er minder energie nodig en dus een lager stroomverbruik.
Een filter moet goed passen bij uw zwembad. Te groot leid tot te veel kosten in aanschaf en onderhoud, een te klein filter werkt niet goed genoeg. Daarbij kun je dus kiezen tussen verschillende filtermaterialen en moet je goed kijken naar de 'flow' van het water in en om het filter om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden.
Filtratie van een zwembad vergt dus inzicht in het buizenwerk (loodgieterswerk), de flow daarvan, type filters en pompen. Doet u het zelf? Laat u dan goed voorlichten, of laat deze klus over aan een specialist.
Zandfilter
Een zandfilter is gebaseerd op fijn filterzand. Als het water door het zand zakt blijft de verontreiniging achter.